Δρ. Καρκαλούσος Πέτρος

Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βοϊατρικών Επιστημών

Παν. Δυτικής Αττικής


Ο Πέτρος Καρκαλούσος σπούδασε Τεχνολογία Ιατρικών Εργαστηρίων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Αθήνας. Μετά το πέρας των σπουδών του πέρασε με κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτητής ακόμα εργαζόταν ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων σε μικροβιολογικά εργαστήρια του πρώην Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ). Μετά την αποφοίτηση του από το τμήμα Βιολογίας εργάστηκε για έντεκα χρόνια στο ανοσολογικό εργαστήριο του Τρίτου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ. Ως βιολόγος οργάνωσε ένα πρότυπο εργαστήριο ανάλυσης σπέρματος στο ίδιο νοσοκομείο το οποίο διεύθυνε μέχρι το 2011 όπου το Τρίτο Νοσοκομείο ΙΚΑ διαλύθηκε μετά την συγχώνευση του με την Πολυκλινική Αθηνών.
Παράλληλα με την ενασχόληση του με τις βιοιατρικές επιστήμες ασχολούνταν ιδιωτικά με την ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής μόνος του ή συνεργαζόμενος με εταιρείες. Σπούδασε στατιστική σε σχετικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 πήρε το διδακτορικό του τίτλο από την Ιατρική Σχολή Αθηνών με θέμα την ανάπτυξη πρωτότυπης εφαρμογής ελέγχου ποιότητας βιοχημικών αναλύσεων.
Το 2009 εκλέχτηκε καθηγητής εφαρμογών στο τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας και διορίστηκε το 2012. Το 2016 μονιμοποιήθηκε και το 2017 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο την κλινική χημεία και τις μεθόδους ελέγχου ποιότητας.
Διδάσκει κλινική χημεία, ανοσολογία, ανάλυση βιολογικών υγρών και ανθρώπινη αναπαραγωγή στο ΤΕΙ Αθήνας αλλά και θέματα ποιότητας και αξιοπιστίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Στο ΕΑΠ διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας» ως Σύμβουλος Καθηγητής (ΣΕΠ) πλήρους ή μερικής απασχόλησης από το 2013. Διδάσκει επιπλέον στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοϊατρικές μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση». Έχει διδάξει πολλά χρόνια σε ΙΕΚ θέματα που καλύπτουν βιοιατρικές επιστήμες και στατιστικής.
Ως ειδικός σε θέματα ποιότητας έχει εργαστεί επιπλέον σε διαγνωστικά κέντρα ως υπεύθυνος ποιότητας αλλά και στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ως επιθεωρητής ιατρικών εργαστηρίων.
Έχει γράψει βιβλία πάνω σε θέματα ειδικότητας του και έχει 29 δημοσιεύσεις και άνω των 60 παρουσιάσεων σε συνέδρια.
Ασχολείται πολύ με την διδασκαλία και την τεχνολογία της εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης. Έχει πιστοποίηση χρήσης του moodle και έχει αναπτύξει πολλά μαθήματα με τεχνολογία moodle για σεμινάρια, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα.

Το πλήρες βιογραφικό σημείωμα βρίσκεται πατώντας εδώ.