Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης
Δημοκριτείο Πανεπιστημίο Θράκης
Η Σεβαστή Χατζηφωτίου είναι Κοινωνική Λειτουργός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα Πανεπιστήμια Bradford (M.A.) και Manchester (M.Res. και PhD) της Αγγλίας με τίτλο της διδακτορικής της διατριβής την «Ενδοοικογενειακή Βία Κατά των Γυναικών στην Ελλάδα και την Αγγλία» (1999).
Από το 1999 έως το 2001 εργάστηκε ως Λέκτορας και ερευνήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και από το 2001 εως το 2005 διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Από το 2005 έως σήμερα εργάζεται στο Τμήμα ΚΔΠΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα διδακτικά της ενδιαφέροντα αφορούν σε θέματα μεθοδολογίας κοινωνικής έρευνας, ενδοοικογενειακή βία- θύματα και θύτες, Ηθική και δεοντολογία στην Κοινωνική Εργασία, κ.ά. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Ενδοοικογενειακή βία κατά των Γυναικών και Παιδιών: Διαπιστώσεις και Προκλήσεις για την Κοινωνική Εργασία» Εκδ. Τζιόλας (2005), και έκανε την μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου «Ηθική και Αξίες στην Κοινωνική Εργασία» (Sarah Banks) εκδόσεις Guttenberg (2015).
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την συγκριτική διάσταση του φαινομένου της βίας και κακομεταχείρησης κατά των γυναικών και παιδιών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στο θέμα αυτό.
Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου ως επισκέπτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο γνωστικό αντικείμενο Κοινωνική Εργασία και Ενδοοικογενειακή Βία, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Northampton της Αγγλίας στη Σχολή Υγείας και Κοινωνίας, Τμήμα Εγκληματολογίας όπου διδάσκει όπου συνεργάζεται σε θέματα παροχής υπηρεσιών και κοινωνικής εργασίας και πολιτικής στα θύματα βίας στην οικογένεια, καθώς και την οργάνωση των υπηρεσιών σε ειδικές ειδικευμένες μονάδες πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας.