Πανόπουλος Βασίλης

qode interactive strata
Επιστημονικοί Συνεργάτες

Εξωτερικός Συνεργάτης

Δάσκαλος – Μουσικός

Διευθυντής Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων


Ο Βασίλης Πανόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι της Κορινθίας το 1961. Είναι Δάσκαλος και Μουσικός. Είναι διδάκτωρ Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης – Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με υποτροφία ως αριστούχος μεταπτυχιακός φοιτητής.
Εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία του Πειραιά και για τρία χρόνια ανέλαβε καθήκοντα υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Για δύο ακαδημαϊκά έτη αποσπάστηκε στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα Θεατρολογίας. Σήμερα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως μουσικός ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο ρεπερτορίου: Αυλή των Θαυμάτων του Ι. Καμπανέλλη, Μικροαστικοί γάμοι και Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μπ. Μπρεχτ, Ο γλάρος του Ά. Τσέχοφ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σέξπιρ, Ο ποπολάρος του Γρ. Ξενόπουλου, Η βεγγέρα του Δ. Καπετανάκη, Άλκηστις του Ευριπίδη (διεθνές φεστιβάλ Avignon 2011), Ορέστης του Ευριπίδη (διεθνές φεστιβάλ Avignon 2012), Πέρσες του Αισχύλου (διεθνές φεστιβάλ Avignon 2014) και Admète, ou le sacrifice d’Alceste, (διεθνές φεστιβάλ Avignon 2016).
Παράλληλα συνέθεσε μουσική για το «Θέατρο για Παιδιά»: Το όνειρο του Σκιάχτρου, Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι, Τα γουρουνάκια κουμπαράδες του Ε. Τριβιζά, Όρνιθες και Πλούτος του Αριστοφάνη, Ορφέας και Ευρυδίκη (διακειμενική σύνθεση), Περπατώ εις το δάσος της Στ. Μιχαηλίδου, Το Βρωμοχώρι της Σ. Ζαραμπούκα, Αγαπημένο μου ρομπότ της Φ. Σταθάτου, Hamlet του Σέξπιρ κ.ά .
Για τη μουσική του στο θέατρο έχει βραβευτεί τρεις φορές σε φεστιβάλ θεάτρου.
Εξέδωσε την ποιητική συλλογή ή εν παραλλήλω, 1985, εκδόσεις Όμβρος και το βιβλίο Η ποίηση στο δημοτικό σχολείο – όψις και μελοποιία, 2005, εκδόσεις ΝΑΚΑΣ. Συμμετείχε ως ειδικός συνεργάτης – συγγραφέας στο βιβλίο των Θ. Γραμματά – Π. Τζαμαργιά Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), 2004, εκδόσεις Ατραπός. Συμμετείχε ως συγγραφέας στο βιβλίο «Στη χώρα του Τοτώρα», 2010, εκδόσεις Πατάκη και ως συντάκτης στο βιβλίο «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80, Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό», 2010, εκδόσεις Το πέρασμα και ως συγγραφέας με άρθρο στο βιβλίο Η Δημοκρατική αγωγή: διδάσκοντας, εκπαιδεύοντας, καλλιεργώντας 2015, εκδόσεις Γρηγόρη.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά που αφορούν στην εκπαίδευση, στην μουσική και στην πολιτική επιστήμη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην παρουσία της τέχνης στην εκπαίδευση ως μέσου αγωγής των ανηλίκων και παράλληλα τη διεύρυνση του πολιτιστικού κεκτημένου του σχολείου με τη συμμετοχή των μαθητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.