Δρ. Μακρή-Μπότσαρη Ευανθία

qode interactive strata

Μέλη ΔΕΠ

Καθηγήτρια

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

evibotsari@otenet.gr

Η Ευανθία Μακρή-Μπότσαρη είναι καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος (ΠΤΔΕ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα  του University of Bristol U.K. και είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

       Το ερευνητικό και συγγραφικό της  έργο αναφέρεται σε ψυχοπαιδαγωγικές εννοιολογικές παραμέτρους, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, την ψυχοδυναμική της σχολικής τάξης και την ποιότητα του διδακτικού έργου. Στις μελέτες της εξετάζονται έννοιες όπως η αυτοαντίληψη και η αυτοεκτίμηση, τα κίνητρα για μάθηση, η κοινωνική-διαπροσωπική στήριξη, η άνευ όρων αποδοχή, το άγχος και η κατάθλιψη, η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η Κοινωνικο-συναισθηματική Εκπαίδευση, καθώς και ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και των συνομηλίκων στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι πιο πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες συνδέονται με την δημιουργία και εφαρμογή Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων για τη διαχείριση των  προβλημάτων συμπεριφοράς, του θυμού, της επιθετικότητας, του εκφοβισμού, καθώς και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης  και των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων.

        Η δραστηριοποίηση στον τομέα της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, η διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων στην εκπαιδευτική ψυχολογία, η χρήση δικτυακών εργαλείων για την αποτύπωση της συμπεριφοράς και την αξιολόγηση ψυχολογικών εννοιών, καθώς και η βαθύτερη κατανόηση και εφαρμογή προχωρημένων τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων διευκολύνθηκαν από τις σπουδές στα Μαθηματικά και την Στατιστική.

       Έχει διατελέσει μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δείκτες και τα κριτήρια αναφοράς στην Εκπαίδευση (SCIB Standing Group on Indicators) και της ομάδας Εργασίας για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των επιμορφωτών (Teacher and Trainer Education) και ως αξιολογήτρια προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαικής Επιτροπής (Independent Expert acting as evaluator, in the evaluation of research proposals).

Επιπλέον έχει διατελέσει ως Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ως Πρόεδρος του Τμήματος Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης του ιδίου Ινστιτούτου.

Η ερευνητική της δραστηριότητα έχει αναγνωρισθεί από την Επιστημονική κοινότητα και τα επιστημονικά άρθρα της έχουν πάνω από 400 αναφορές σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων Web of Science and Google Scholar. Επιπλέον τα ψυχομετρικά της εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο αριθμό Διαγνωστικών Κέντρων στην Ελλάδα και Κύπρο και  σε πλήθος ερευνών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.